Ribe, Marsk Tower og Gram Slot

36 aktive kvinder var kl. 7:30 på vej i bus, med kurs mod Ribe. Det var Sørens Rejser med Catthrin som chauffør, der stod for turen.

Da vi ankom til Ribe, var det tid til kaffe og rundstykker, samt en lille skarp til halsen. Mens vi stod ved bussen og hyggede med kaffen, kom der en regnbyge, så vi blev lidt våde, men bygen drev hurtigt over.

Så var det tid til en rundtur i Ribes hyggelige gamle brostensbelagte stræder. Ribe er Danmarks ældste by og fejrede i 2010 sit 1300 års jubilæum. Byen ligger i et fladt marskområde ikke langt fra Vesterhavet og har gennem historien været præget af oversvømmelser. Vi havde Rigmor som guide, hun var fantastisk til at fortælle om de gamle velbevarede huse, mindepladerne der fortæller hver deres historie. Rigmor havde mange små anekdoter og fremviste de mange særlige steder. Det skal opleves og er svært at beskrive. Men de 2 timer gik hurtigt og sluttede med besøg i Ribe Domkirke.

Derefter kørte vi videre til Hjemsted Oldtidspark og Marsk Tower ved Skærbæk. Her steg direktør Karsten Vang fra HB Trapper i Snejbjerg og Schack Trapper i Skærbæk ombord i bussen. Karsten fortalte om ideen til og opførelsen af tårnet. Vi gik ud, og stod med udsigt til tårnet mens Karsten fortalte. Det er 9 lokale investorer, som står bag projektet, som skal blive Vadehavets nye vartegn. Tårnet er designet af BIG, Bjarke Ingels Group og tegnet, beregnet og opført af Schack Trapper og HB Trapper. Tårnet har en unik konstruktion, hvor designet tager udgangspunkt i naturens snoede struktur og menneskets DNA-streng, Marsk Tårnet er et 25 m højt dobbeltspiralformet udsigtstårn (36 meter over havets overflade). Det består af en dobbelt vindeltrappe i cortenstål med ialt 272 trin, 146 op og 136 ned. Man møder ikke dem, der går ned/op.  Der er en platform øverst og en lille elevator for kørestolsbrugere i tårnets indre. Tårnet vejer 300 tons og står på et 250 tons fundament af beton. Tårnet blev indviet i oktober 2021.
Det var en oplevelse at gå op i tårnet, det blæste kraftigt, så det var bare at stå fast. Men sikke en udsigt.

Så gik turen videre til Gram Slot, her stod også en guide klar til at modtage os. Hun fremviste slottet og fortalte meget engageret om slottets historie, som går helt tilbage til 1232 og er et tidligere kongeslot.
I 2007 overtog familierne Brodersen og Nygaard, Gram Slot fra familien Schack/Brockenhuus. Slottet blev købt for 95 millioner kroner og havde stået tomt i 25 år.
De nye ejere har foretaget en omfattende forvandling af stedet, hvor moderne økologisk landbrug kombineres med et kulturelt oplevelsescenter i herregårdens unikke bygningskulturelle rammer.
Det er Sanne og Svend Brodersen som bor i den ene fløj på slottet. Da slottet blev overtaget i 2007 var det tømt for møbler.
På slottet afholdes bryllupper, koncerter julemarkeder m.m..
Rema 1000 ejer også en andel af slottet, og en del af produkterne, som produceres i forbindelse med slottet kan købes i Rema 1000.

Dagen sluttede på Jels Voldsted, hvor vi fik lækre hjemmebagte boller, dejlig lagkage og tiltrængt kaffe, inden bussen kørte hjem til Ikast, hvor vi var ca. 18:45.

Det var en hyggelig og oplevelsesrig dag. Tak til jer, som var med på turen. 😊